Patricia Urquiola

Patricia Urquiola

Легендата на италианския дизайн – култивирана и елегантна, с екстровертен испански темперамент. Това е тайната на успеха на Патрисия Уркиола. Тя е дизайнер, който дава ново значение на понятия като – класика, интимност, неформалност. Отражение на това са нейните столове и кресла – меки и вълнообразни.

Патрисия Уркиола (Patricia Urquiola) е родена в Овиедо, Испания. След като следва във Факултета по Архитектура в Мадрид, завършва Политехниката в Милано през 1989г., под ръководството на Акиле Касталиони (Achille Castiglioni).  През 1991г. докато работи в италианската фабрика De Padova се среща с  Вико Маджистрети (Vico Magistretti). През 1993г. тя отваря студио с партньорите М. Де Риенцо и Е. Ремерино (М. de Renzio и Е.Ramerino), което се занимава с проекти  за вътрешни интериори, изложбени зали и дизайн на ресторанти. През 2001г. основава собствено студио, преподава в Академията Домус в Австралия и взима участие в журито на важни международни конкурси като 19th CDIM Award.

В момента Уркиола работи като дизайнер за големи компании, като създава продукти, които привличат вниманието на хората. „Разбирам колко се е харесал моят дизайн на клиентите по това колко хора са го докоснали.", казва тя. „Имам нужда хората да го проучват, да искат да го докоснат. Харесва ми когато предметът предизвиква активно любопитство." Фелипе Даверио е прав когато казва, че дизайна на бъдещето ще бъде женски, испански и цветен.

Патрисия Уркиола е създала дизайнерски продукти за колекциите на Molteni&C. Glove са няколко вида столове с метална структура, напълно тапицирани с микрофибър, плат или кожа. Clip е оригинално двойно легло. А масата Diamond печели Red Dot Award за най-добър продукт на 2005г.

© 2008 - 2018 Verrsus. All rights reserved.