Jasper Morrison

Jasper Morrison

Джаспър Морисън (Jasper Morrison) е роден в Лондон през 1959г. и завършва дизайн в Политехническия Университет в Кингстън, Лондон (1979 -82г.) и Кралския Колеж по Изкуствата за следуниверситетска квалификация (1982-85г.). През 1984г. учи в Берлински Университет по Дизайн със стипендия.
През 1986г. той основава Дизайнерски офис в Лондон. Неговата работа е включена в Документ 8 от изложението в Касел през 1987г., за което той изработва дизайна на Новинарския Център на Ройтерс.
По това време той започва да създава продукти за фирми като SCP в London, Германския производител на дръжки за врати FSB, компанията за офис обзавеждане Vitra, италианския производител на мебели Cappellini. През 1992г. заедно с Джеймс Ъруин, той организира Progetto Oggetto за Cappellini, колекция от предмети за дома.
През 1994г, Джаспър Морисън е почетен гост на изложението Интериор 94 в Белгия. През 1995г. провежда индивидуално изложение в Бордо, Франция.

През 1995г. офисът на Джаспър Морисън получава договор за дизайн на трамвайте в Хановер – най-мащабния Европейски осветителен проект за своето време. Първото превозно средство е представено пред публика през месец юни 1997г. на Индустриалния Панаир в Хановер и с представянето си печели награда IF Transportation Design Prize и награда за Екология.
Последните проекти на Джаспър Морисън включват дизайн на мебели за Tate Modern в Лондон, Luxmaster за Flos, Air-Chair и Low Air-Table за Magis; Монография „Everything but the Walls”, издадена от Ларс Мюлер Пъблишърс, пейка за парка Roppongi Hills в Токио, АТМ система бюра за Vitra и серия от кухненски съоръжения за Rowenta.

„Jasper Morrison Ltd.” в момента се намира в Лондон и Париж и работи със следните компании: Аlessi Spa, Italy; Alias Srl, Italy; Canon Camera Division, Japan; Cappellini Spa., Italy; Flos Spa, Italy; FSB GmbH, Germany; Magis Srl, Italy; Rosenthal AG, Germany; Rowenta, France; Sony Design Centre Europe; Vitra International AG, Switzerland; Samsung Electronics, Korea.

© 2008 - 2018 Verrsus. All rights reserved.