Marc Newson

Marc Newson

Марк Нюсън (Marc Newson) e pоден е през 1963г. в Сидни, Австралия.
От 1982-84г. учи бижутерство и склуптура в Колежа по Изкуства в Сидни. Още тогава започва да експериментира с дизайн на мебели.
През 1988г. заминава за Токио, къдет работи в компанията на  Терио Куросаки  “Idée”и създава Super Guppy Lamp (1987), Black Hole Table (1988),  Wicker Chair и Lounge (1990). Куросаки организира изложба на работата на Нюсън в Милано.
През 1992г. Марк Нюсън отваря студио в Париж в стария търговски квартал. По същото време Капелини пуска в продажба няколко стари проекта, от 1989г., на Нюсън,  като Orgone Lounge и Felt Chair.
През 1993г. е обявен за Дизайнер на годината награда, давана на Парижкото изложение за мебели - Paris Salon du meuble.

Марк Нюсън създава „Helice Lamp” за Flos, „Gluon” и ”TV Chairs” за Moroso. Той също произвежда сам лимитирани серии от Orgone Chair, Alufelt Chair, Orgone Stretch Lounge.
През 1997г. се премества в Лондон като през това време си сътрудничи с Cappellini, Flos и Magis. Нюсън произвежда множество домакински предмети за Alessi и Magis.
През 2001г. той получава награда за добър дизайн от Chicago Athenaeum за дръжки на врати от серията DH1. По това време той провежда първата си самостоятелна изложба в Powerhouse Museum в Сидни. Марк Нюсън е куратор на изложбата на Conran Foundation Collection 2001 в  Design Museum, Лондон.
Марк Нюсън се занимава също и с пространствeн дизайн. През 2003г. Ресторант  "Lever House"  в Манхатън, Ню Йорк отваря врати с дизайна и интериорното обзавеждане на Марк Нюсън.
Той създава серия готварски съдове за Tefal и получава награда за тях от L`Observateur du Design, Cité des Sciences et de l`Industrie, Paris.

Продукти
Марки

© 2008 - 2018 Verrsus. All rights reserved.